Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

51.209,2 km²
3.842.762
Sarajevo
+387
Konvertabilna marka (KM)
GTM+1, GTM+2
Bošnjački, hrvatski, srpski
.ba

Regioni i gradovi

O DRŽAVI

Bosna i Hercegovina (BiH) je država koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu a sastoji se od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, dok Distrikt Brčko ima poseban status. Zemlje sa kojima se BiH graniči su Hrvatska (sever, zapad i jug), Crna Gora (jugoistok) i Srbija (istok). Grad Neum sa dužinom obale od 21,2 km predstavlja izlaznu tačku BiH na Jadransko more.Teritorija BiH je bila mesto ukrštanja različitih kultura i religija, koja se danas izdvaja po znamenitostima kao što su Stećak (srednjovekovni nadgrobni spomenik), Starog Mosta u Mostaru, pećine Vjetrenica, Nacionalnog parka Hutovo Blato, Evropske kišne šume – Perućica, Bosanskih piramida i mnogo čemu drugom.

KONGRESNI KAPACITETI

Bosna i Hercegovina predstavlja atraktivnu destinaciju za turiste koji žele da imaju aktivan odmor zahvaljujući prirodnim, ekološkim, istorijskim i kulturnim sadržajima, ali i odlična destinacija za kongresni turizam i poslovna putovanja. BiH je idealno mesto za održavanje kongresa, konferencija, seminara, javnih skupova i podsticajnih putovanja na međunarodnom nivou, zahvaljujući centralnoj poziciji koji zauzima na Balkanskom poluostrvu.Kongresni turizam u Bosni i Hercegovini je postao važan deo svakodnevne turističke ponude. Kongresne destinacije koje u BiH mogu predstavljati odličan izbor za održavanje kongresa i ostalih događaja su svakako grad Sarajevo kao i planinski centar Jahorina.

NAJVEĆI KONGRESNI KAPACITET

Hotel Holywood / Sarajevo, Bosna i Hercegovina / Broj konferencijskih sala: 15 / Kapacitet najveće sale: 800 mesta

UKUPNI KAPACITETI

Ukupni smeštajni kapaciteti prema kategorizaciji hotela (5, 4, 3 i 2 zvezdice) ove destinacije prikazani su u priloženoj tabeli:

Hotela 10 86 103 105
Soba 1183 5595 4929 3965
Ležajeva 1709 9996 8841 8234
ICCA STATISTIČKI IZVEŠTAJ

Statistički izveštaj međunarodnog kongresnog udruženja (ICCA)

2011 2013 2014 2015 2016
Rang 85 87 86 82 77
Broj međunarodnih kongresa 8 11 8 12 13

MEĐUNARODNI KONGRESI I KONFERENCIJE

Kongres za srčanu insuficijenciju Evropskog udruženja kardiologa 2012, Beograd (2,800 učesnika) Evropski kongres o upravljanju sistemima - EUROMAINTENANCE 2012, Beograd (700 učesnika) 5. Kongres Evropske asocijacije za intezinvu negu 2013, Beograd (1.500 učesnika) Kongres Evropskog udruženja za kolopraktologe - ESCP 2013, Beograd (1.500 učesnika) 10. Kongres Evropskog udruženja za menopauzu i andropauzu - EMAS 2014, Beograd (2.000 učesnika)

MEĐUNARODNI SAJMOVI

37. Međunarodni sajam turizma IFT, 19. - 24. februar 2014., Beogradski sajam, Beograd 39. Međunarodni sajam građevinarstva (UFI) - South East Europe Belgrade Building Expo, 16.- 20.april 2013., Beogradski sajam, Beograd

POZNATE LIČNOSTI

Branko Ćopić

Branko Ćopić je bio književnik, rođen u Bihaću. Prvu priču objavio je 1928. godine, a prvu pripovetku 1936. god. Njegova dela su prevođena na engleski, nemački, francuski, ruski jezik itd. Pisao je romane, pripovetke, pesme i dela za decu. Dobitnik je brojnih priznanja a bio je član SANU i Akademije nauka i umetnosti Socijalističke Republike BiH.

Mehmed Meša Selimović

Mehmed Meša Selimović je bio istaknuti pisac iz Bosne i Hercegovine, koji je stvarao u drugoj polovini XX veka. Njegov najpoznatiji roman je „Derviš i smrt”, a pisao je i pripovetke. Najznačajnije nagrade su mu NIN-ova nagrada, Goranova nagrada, Njegoševa nagrada, nagrada AVNOJ-a, itd.

Safet Zec

Safet Zec je akademski slikar i grafičar, rođen u Rogatici, BiH, 1943. godine. Sedamdesetih godina, Safet Zec je postao jedan od najvećih izlagača poetskog realizma. Dobio je više od 20 nagrada i priznat je na osnovu svog rada. Njegovi radovi se većinom nalaze u evropskim i međunarodnim galerijama, kao i privatnim kolekcijama.

Danis Tanović

Danis Tanović je bosanskohercegovački režiser i scenarista. Film „Ničija zemlja”je režirao 2001. godine. Film je ukupno osvojio 42 nagrade, između ostalog i Oskara Američke filmske za najbolji strani film. Novi film „Epizoda u životu berača željeza” osvojio je nagradu Srebrni medved - Grand pri žirija na Berlinskom filmskom festival 2013. godine.

Goran Bregović

Goran Bregović je muzičar i tekstopisac, rođen u Sarajevu. Danas je i vođa Orkestra za svadbe i sahrane. Bio je vođa i jedini stalni član grupe Bijelo dugme, jedne od najpopularnijih rok grupa u tadašnjoj Jugoslaviji krajem 1970-ih i polovinom 1980-ih godina. Poznat je i po komponovanju muzike za filmove Emira Kusturice.

Zdravko Čolić

Zdravko Čolić – Čola je pop pevač koji je popularan na celoj teritoriji bivše Jugoslavije. Karijeru je započeo 1968.godine u grupi Mladi i lepi, a 1972. godine počinje njegova solo karijera. Objavio je 13 studijskih albuma i 20 singlova, u periodu od 1975. do 2010. godine, a u pripremi je novi album.

Branko Đurić

Branko Đurić, poznat i kao Đuro, rođen je u Sarajevu i jedan je od najprepoznatljivih bosanskih glumaca - komičara, režisera i dramskih pisaca. Slavu u bivšoj Jugoslaviji je stekao serijom Top lista nadrealista. Pored mnogobrojnih glumačkih uloga u domaćim i inostranim filmovima, Đuro ima i svoj bend Bombaj štampa.

Momčilo Momo Kapor

Momčilo Momo Kapor je bio slikar, književnik, novinar, član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. U čast ovog ekstraordinarnog umetnika osnovana je Zadužbina kao i festival Momin krug. Takođe, nagrada „Momo Kapor“ se dodeljuje naizmenično za doprinose u književnosti i likovnoj umetnosti.