Vesti

Rusija je domaćin 25. World Energy kongresa

World Energy Council (WEC) objavio je da će se World Energy kongres održati u Rusiji, 2022. godine. U trci za domaćina bile su i SAD, ali je tokom glasanja odlučeno da to bude u Sankt Petersburgu, od 11. do 15. juna. World Energy kongres je najveći globalni događaj koji okuplja lidere na polju energetike kako bi diskutovali o energetskim izvorima i novim trendovima u ovom sektoru. Od 1924. godine, ovom kongresu prisustvuju vodeći eksperti i profesionalci, državni zvaničnici, akademici i najveći mediji, te se govori o stvarima koje su od vitalnog značaja za razvoj sektora energetike. Sam događaj privuče više od 4.000 učesnika iz svih sektora energetskih sistema i nudi jedinstvenu priliku da razmene mišljenja i iskustva kako bi se novi trendovi sagledali što bolje iz globalne perspektive.

Read more

Prvi grad na svetu sa preko milion stanovnika

Rim je po mnogo čemu bio prvi, a i ostao jedini. Još davne 113. godine pre nove ere postao je prvi najveći grad na svetu koji je imao preko milion stanovnika, dok je London taj broj dostigao 1.923 godine kasnije. Njujork je status milionskog grada dobio tek 1875. godine. Danas u svetu postoji preko 300 gradova u kojima živi i radi preko 1 milion stanovnika.

Read more

Činjenice o medu

Da li ste znali da je med jedina namirnica koja nikada ne može da se pokvari? U njemu ne može opstati većina najopasnijih bakterija, a zapravo je i najsavršeniji proizvod prirode jer se u njemu nalaze svi sastojci koji grade organizam čoveka. Da bi pčele proizvele jedan kilogram meda u košnicu treba da unesu između 3 i 4 kg nektara, što se možda i ne čini kao veliki posao, ali treba znati da iz jednog cveta pčela može da usisa samo 0,02 mg nektara.

Read more

Japanski naklon

Ono što naklon znači u svetu, kod Japanaca zavisi od ugla pod kojim su se naklonili. Tako da, ukoliko nameravate da posetite Japan ponesite uglomer i obratite pažnju na sledeće detalje kako biste izbegli nesporazume. Naklon pod uglom od 5 stepeni je način da nekom poželite dobar dan, pod većim je zvaničan pozdrav, a naklon pod uglom od 30 stepeni je zahvalnost. Ako se sagnete pod uglom od 45 stepeni izražavate duboko poštovanje ili se izvinjavate.

Read more

Priprema za „okean gotivnosti“

Najveći i najiskustveniji IMEX Frankfurt do sada jedva je zatvorio svoja vrata, a IMEX tim je već usmerio pažnju na IMEX America. Posetioci i gostujući kupci od danas mogu da se prijave na internetu za osmi IMEX America. Sajam je spreman da zasija inovacijama i genijalnošću na svojoj tradicionalnoj lokaciji, kongresnom centru Sands® Expo u hotelu The Venetian® | The Palazzo® u Las Vegasu, od 16. do 18. oktobra 2018, a ove godine MPI sponzoriše Pametni ponedeljak (Smart Monday) 15. oktobra. Ovo će biti još jedan šarenolik spektar prilika za sklapanje poslova, otkrivanje novih destinacija, hotela, usluga i tehnologija, poslednjih ideja i trendova, ali i sklapanje poznanstava sa profesionalcima iz industrije. Očekuju se i inovacije koje otvaraju kako oči tako i um i koje proširuju i preokreću tradicionalne koncepte okupljanja i događaja. Jedan posmatrač u Frankfurtu opisao je sadržaj novih formata i iskustava kao „okean gotivnosti“. S obzirom na to da se IMEX America u 2018. godini prelazi na veće sale, IMEX partneri i izlagači će imati dovoljno prostora da pokažu svoju inovativnost i provežbaju svoje marketinške mišiće. C2 International prvi put u Las Vegasu na sajmu IMEX America Iskustveni događaji prevladavaju ovogodišnjim poslovnim pejzažem, a IMEX America će predstaviti mnoštvo novih ideja organizatorima događaja koji su stalno pod pritiskom da smišljaju nove stvari i svež dizajn. Jedan od izvanrednih pobornika tih radikalnih, izazovnih i inspirativnih novih iskustava biće C2 International, pionirski stručnjaci za inovativna poslovna okupljanja. Zahvaljujući novom partnerstvu sa grupom IMEX, C2 će preseliti svoje Learning Labs u Las Vegas, što dodatno dokazuje koliko je IMEX posvećen podsticanju kreativnosti u industriji. Pre sajma – 15. oktobra – MPI organizuje Pametni ponedeljak, kada će veliki broj kongresnih stručnjaka doći u Las Vegas i provesti ceo dan na događajima za profesionalno usavršavanje. Association Evening, Executive Meetings Forum, PCMA Business School i Association Leadership Forum (u organizaciji ASAE) samo su neke od aktivnosti koje će – pored bogatog edukativnog programa koji organizuje IMEX strateški partner MPI – obuhvatati edukativne tribine prilagođene raznolikim potrebama i specifičnim interesovanjima. Sajam IMEX America je poznat po tome što pruža brojne prilike za umrežavanje na popularnim kolokacijskim događajima, uključujući Shamrock Invitational, SITE Nite North America, Events Industry Council Hall of Leaders & Pacesetters Awards Celebration, kao i MPI Foundation Rendezvous. Registrujte se već danas i saznajte više o sajmu IMEX America 2018 na www.imexamerica.com.

Read more

Ambideksternost – jednako važna za pojedinca kao i za kompaniju

Zašto kompanije, iako vođene idejom da je „jedino promjena konstantna“, i dalje ne uspijevaju strateški stvarati inovacije? Razlog je jednostavan – teško je i naš um jednostavno odustane. Kako bi tvrtke inovirale, potrebno je da zaposlenici razumiju vlastiti mozak (bez obzira radi li se o top menadžmentu ili talentima). Mi, čak i kao menadžeri, nismo osmišljeni za stvaranje inovacija. Naš um čini pogreške i opire se svakom propitkivanju, redefiniranju i stvaranju. Ali naš um može biti prevaren, jednom kada razumijete osnovna načela njegova rada. Ključ je razumjeti ambideksternost na razini pojedinca, gdje se ambideksternost odnosi na sposobnost pojedinca da uravnoteži konvergentno i divergentno razmišljanje. Konvergentnim razmišljanjem odabiremo mogućnosti, dok divergentnim razmišljanjem stvaramo mogućnosti. Različiti izbori i problemi zahtijevaju različite načine razmišljanja. Proces koji nam omogućava promjenu (ili balansiranje) između ova dva načina razmišljanja je ono što prof. Laureiro Martinez s ETH Zurich zove „kognitivna fleksibilnost“. Kad smo suočeni s problemima, možemo fleksibilno promijeniti način razmišljanja ili kut gledanja. To nam daje sposobnost da se odmaknemo od ustaljenog načina razmišljanja, primijenimo nove strategije ili nanovo povežemo već pohranjeno znanje. Konvergentno razmišljanje je povezano s eksploatacijom, dok se divergentno razmišljanje može povezati s eksplorativnim mogućnostima. U poslovnom kontekstu eksploatacija se odnosi na optimizaciju i korištenje postojećih poslovnih kapaciteta, a eksploracija se odnosi na stvaranje nove vrijednosti koja se nalazi u mogućnostima unutar i izvan kompanije. Problem je što izazovi, zadaci i odluke nisu isti za eksploraciju i eksploataciju. Ključ je prilagoditi naše procese razmišljanja, tako da identificiramo same komponente problema. Za pojedinca, fokus na eksploataciju nikada nije bio problem – pošto je to naš „prirodni“ način razmišljanja. S druge strane, eksploracija se treba usredotočiti na strukturirani pristup identificiranju i propitkivanju temeljnih načela, što zauzvrat zahtijeva značajne resurse mozga (pošto je „neprirodno“ i ne donosi kratkoročne rezultate). Svaki način razmišljanja ima svoje izazove, ali odabir i balans između njih u pravom trenutku omogućuje nam da prihvatimo sve potencijale ambideksternosti i priliku da tvrtka strateški krene stvarati inovacije. Za više informacija posjetite: www.innovation-institute.eu

Read more

Hotel Zepter Drina Bajina Bašta i Vila Drina

Tamo gde teče moćna zelena Drina, na samo 168 km od Beograda, nalazi se Bajina Bašta. Ovu rajsku baštu na najbolji način prezentuje hotel Zepter Drina koji se svojom autentičnom arhitekturom utapa u njen prirodni sklad. Pored 45 standardnih soba i 29 novih deluks soba urađenih po standardu za 5 zvezdica, hotel raspolaže i kongresnom dvoranom (kapaciteta 250 mesta), kompletno opremljenom za održavanje kongresa i seminara. Moderno opremljene sobe dodatno upotpunjuju i jedinstveni Zepter proizvodi za lepši i zdraviji život. U restoranu hotela Zepter Drina (kapaciteta 120 mesta) mogu se organizovati sve vrste svečanosti, a na jelovniku se nalaze domaći i internacionalni specijaliteti. Hotel Zepter Drina nudi odlične uslove za smeštaj i ishranu sportista tokom sportskih priprema na otvorenim terenima i u sportskoj hali koja se nalazi u blizini hotela. Za goste hotela organizuju se razni izleti po Nacionalnom parku Tara, vožnja brodom rekom Drinom, krstarenje jezerom Perućac, poseta istorijskim i nacionalnim lokalitetima ovog prelepog kraja Srbije. Vila Drina, Perućac Vila Drina je ušuškana u bujno zelenilo Perućca, 13 km uzvodno od Bajine Bašte, u podnožju planine Tare. Smeštena je u zagrljaju dve reke – Vrela i Drine – obe udaljene od hotela svega dvadesetak metara. Na tom mestu vodopad reke Vrelo, najkraće reke u Evropi, duge 365 metara, uliva se u Drinu. Sa ovog čarobnog mesta gosti nose nezaboravne uspomene na okrepljujući boravak i zdrav san uz huk vodopada. Raskošna vila, građena između dva svetska rata, nedavno je potpuno obnovljena i pretvorena u moderan garni hotel sa 15 soba i apartmana koji sa nestrpljenjem očekuju goste da provedu svoj odmor za pamćenje. Restoran Vrelo Iako Vila poseduje i sopstvenu restoran salu sa 40 mesta, u kojoj se održavaju manji seminari i skupovi, u njenom sastavu nalazi se i obližnji restoran Vrelo sa jednom od najlepših terasa na samom vodopadu. Kapacitet restorana Vrelo je 250 mesta, od kojih je 100 u samom restoranu i 150 na otvorenoj terasi, u prirodnom okruženju kome nijedan enterijer ne bi mogao parirati, pogotovo ne u letnjim mesecima kada su svežina i huk vode pravi spas od visokih temperatura. Restoran Vrelo je pogodan za sve vrste svečanosti i proslava.

Read more

Zepter hotel Vrnjačka Banja – Skladan spoj starog i novog

Jedinstvena banja Srbije, popularna u narodu kao Kraljica banjskog turizma, bogatija je za još jedan impozantni hotel. Nekadašnji hotel Zvezda, biser banjske Promenade, sada sija pod imenom Zepter hotel Vrnjačka Banja. Hotel jedinstvenog eksterijera, zakonom zaštićenog kao istorijski spomenik, skladan je spoj starog i novog dela. Zepter hotel raspolaže sa 120 visoko rangiranih soba i četiri apartmana. Svojim gostima pruža raznovrsne sadržaje: dva restorana (Zepter SmartLife restoran i Kristalnu dvoranu), Zepresso Aperitiv bar, letnju terasu sa pogledom na Promenadu, u kojoj gosti mogu uživati u raznovrsnom asortimanu hrane i pića. Hrana se priprema na jedinstveni Zepter način u Zepter posuđu za zdrav i dug život. Od sportskih sadržaja, najatraktivniji je novi zatvoreni bazen sa termalnom vodom (temperature od 24-27°C) i đakuzijem (koji u letnjem periodu ima svoju baštu sa aperitiv barom), kao i potpuno nova teretana, centar za masažu, Zepter Bioptron centar i sauna. Zepter hotel Vrnjačka Banja je poznat i po svojim kongresnim salama – Zepter Kongresna sala (Conference Hall) i Zepter Meeting Room, kapaciteta do 1.200 mesta, s mogućnošću rada u plenumu i po sekcijama u čak pet manjih sala. Pored aktivnosti zatvorenog tipa hotel organizuje i aktivnosti na otvorenom kao što su: pešačke ture, biciklističke ture, trčanje, vežbe u parku…

Read more

Kempinski Palace Portorož proglašen za vodeći hotel 2018. godine u Sloveniji

Hotel Kempinski Palace Portorož dobitnik je priznanja za vodeći hotel za 2018. godinu u Sloveniji od strane World Travel Awards-a. „Ova nagrada za nas predstavlja potvrdu za marljivost, strateški rad i dobro obavljen posao koji je obavljen u hotelu u prethodnom periodu, kao i konstantnoj posvećenosti celog tima Kempinski Palace Portorož hotela. Ovo će za nas svakako biti stimulans da i u budućnosti radimo predano kao i do sada″, izjavio je na ovu temu generalni menadžer hotela, gospodin Thies C. Bruhn.

Read more

Mađarska prva u regionu kao kongresna destinacija

Prema ICCA statističkom izveštaju za 2017. godinu, koji se kreira na osnovu broja održanih kongresa na svetskom nivou i broja učesnika na tim događajima, a koristi se za rangiranje zemalja i gradova u kongresnoj industriji, Mađarska je, zajedno sa Budimpeštom, i dalje visoko kotirana u svetu – nalazi se na 27. mestu sa ukupno 159 održanih međunarodnih kongresa, što predstavlja napredak u odnosu na prošlu godinu kada je bila na 33. mestu sa 129 događaja. Budimpešta je ponovo napredovala četiri mesta – sa 16. pozicije sa 108 kongresa na 12. mesto i 128 kongresa. Promene u regionu uglavnom pokazuju napredak. Protekle godine su većinom imale lagan pad, ali se u ovoj godini situacija znatno izmenila na bolje. Države sa najprimetnijim pozivnim promenama su Makedonija sa skokom za 19, Bosna i Hercegovina za 12 i Crna Gora za 10 mesta. Što se tiče gradova, svakako je najupečatljivije Sarajevo, čija je pozicija lošija za čak 60 mesta u odnosu na ranije. Hrvatska je napredovala, i sa 43. mesta i 75 organizovanih događaja došla je na 38. poziciju i čak 102 događaja. U glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, situacija je bolja za čak 25 mesta – sada se nalazi na 56. poziciji sa 44 sastanka, dok je pre godinu dana bio na 81. poziciji sa 32 sastanka. U Dubrovniku je organizovan 31 kongres, pa se sada nalazi na 84. poziciji, dok je lane bio na 134. mestu sa 19 sastanka. Sledeća na listi u regionu je Srbija koja se takođe popela na rang listi – za 6 mesta i 5 sastanka više u odnosu na prošlu godinu, pa je na poziciji 42 sa ukupno 71 kongresom. Beograd je, što se tiče gradova u regionu, na drugom mestu, odmah iza Budumpešte, sa organizovanim 51 sastanakom. U odnosu na prošlu rang listu, napredovao je devet mesta, ali je imao samo jedan događaj manje. Novi Sad je pre godinu dana imao 9 sastanaka i bio na 279. poziciji, dok je sada na 325. mestu sa 7 međunarodnih događaja. Sa 45. mesta i 69 kongresa, Rumunija kao desnacija je došla na 43. sa 70 kongresa. Bukurešt, glavni grad, napredovao je čak 16 mesta na rang lis pa se sad nalazi na poziciji 65 sa ukupno 39 međunarodnih sastanaka, 7 više u odnosu na prošlogodišnju listu. Odmah nakon Rumunije, dolazi Slovenija, koja je doživela pad za jedno mesto i na poziciji je 45 sa 68 međunarodna događaja. Prošle godine bila je na 44. uz 73 organizovana događaja. Ljubljana kao desnacija ove godine je pala za devet mesta pa se vodi na 56. poziciji sa 44 kongresa dok ih je pre godinu dana bilo 10 više. Bugarska se nalazi na 61. mestu i 34 međunarodna događaja, što je napredak za tri mesta i tri kongresa u odnosu na prošlu godinu. Kada govorimo o Sofiji, ona je sa 186. mesta i 14 sastanaka, koliko ih je bilo u protekloj godini, sada na 130. sa 21 konferencijom. U Crnoj Gori bilo je 13 kongresa, te se nalazi na 82. mestu, što predstavlja skok u poređenju sa staskom od prošle godine kada je bila na 92. mestu sa 8 kongresa. Podgorica je na 358. poziciji sa 6 međunarodnih događaja dok se Budva nalazi se na 406. sa 5 sastanaka. Na 89. mestu sa 11 organizovanih kongresa nalazi se Bosna i Hercegovina, dok je protekle godine bila na 77. poziciji i 13 kongresa – pad za 12 mesta. Grad sa najvećim padom u regionu, Sarajevo, sada je na 299. mestu i 8 sastanaka dok je lane bio za 60 pozicija bolji, ali sa samo 3 sastanka više. Makedonija je sada u osetno boljoj poziciji – na 94. mestu sa 10 događaja, u odnosu na proteklu godinu kada je bila na 113. mestu i samo 5 događaja međunarodnog tipa. Skoplje kao grad je na 358. mestu gde je bilo održano 6 sastanaka, dok se protekle godine nalazio na 373. mestu sa 5 sastanaka.  

Read more