Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

51.209,2 km²
3.842.762
Sarajevo
+387
Konvertabilna marka (KM)
GTM+1, GTM+2
Bošnjački, hrvatski, srpski
.ba

Regioni i gradovi

O DRŽAVI

Bosna i Hercegovina (BiH) je država koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu a sastoji se od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, dok Distrikt Brčko ima poseban status. Zemlje sa kojima se BiH graniči su Hrvatska (sever, zapad i jug), Crna Gora (jugoistok) i Srbija (istok). Grad Neum sa dužinom obale od 21,2 km predstavlja izlaznu tačku BiH na Jadransko more.Teritorija BiH je bila mesto ukrštanja različitih kultura i religija, koja se danas izdvaja po znamenitostima kao što su Stećak (srednjovekovni nadgrobni spomenik), Starog Mosta u Mostaru, pećine Vjetrenica, Nacionalnog parka Hutovo Blato, Evropske kišne šume – Perućica, Bosanskih piramida i mnogo čemu drugom.

KONGRESNI KAPACITETI

Bosna i Hercegovina predstavlja atraktivnu destinaciju za turiste koji žele da imaju aktivan odmor zahvaljujući prirodnim, ekološkim, istorijskim i kulturnim sadržajima, ali i odlična destinacija za kongresni turizam i poslovna putovanja. BiH je idealno mesto za održavanje kongresa, konferencija, seminara, javnih skupova i podsticajnih putovanja na međunarodnom nivou, zahvaljujući centralnoj poziciji koji zauzima na Balkanskom poluostrvu.Kongresni turizam u Bosni i Hercegovini je postao važan deo svakodnevne turističke ponude. Kongresne destinacije koje u BiH mogu predstavljati odličan izbor za održavanje kongresa i ostalih događaja su svakako grad Sarajevo kao i planinski centar Jahorina.

NAJVEĆI KONGRESNI KAPACITET

Hotel Holywood / Sarajevo, Bosna i Hercegovina / Broj konferencijskih sala: 15 / Kapacitet najveće sale: 800 mesta

UKUPNI KAPACITETI

Ukupni smeštajni kapaciteti prema kategorizaciji hotela (5, 4, 3 i 2 zvezdice) ove destinacije prikazani su u priloženoj tabeli:

Hotela
Soba
Ležajeva
ICCA STATISTIČKI IZVEŠTAJ

Statistički izveštaj međunarodnog kongresnog udruženja (ICCA)

2011 2013 2014 2015 2016
Rang 85 87 86 82 77
Broj međunarodnih kongresa 8 11 8 12 13

MEĐUNARODNI KONGRESI I KONFERENCIJE

3. Međunarodna konferencija o nastavi stranih jezika i primenjenoj lingvistici, 2013., Sarajevo11. Međunarodna konferencija o dostignućima u elektortehnici, mašinstvu i informacionim tehnologijama - DEMI 2013., Banja Luka 2. Međunarodna Evroazijska konferencija matematičkih nauka i aplikacija, 2013., SarajevoEUMMAS 2014 - Međunarodna konferencija o marketingu, menadžmentu i ekonomiji, Sarajevo 2. Kongres Udruženja Anestetičara u BiH sa međunarodnim učešćem, 2014., Mostar3. AGPFM SEE kongres, 2014., Sarajevo5. Kongres fizijatara BiH sa međunarodnim učešćem, 2014., Sarajevo

MEĐUNARODNI SAJMOVI

37. Međunarodni sajam turizma i ugostiteljstva, turistička berza, 08 - 11.05.2014., Centar Skenderija, SarajevoMeđunarodni sajam gospodarstva, 14. - 18.04.2015., Mostarski sajam, Mostar

POZNATE LIČNOSTI

Branko Ćopić

Branko Ćopić je bio književnik, rođen u Bihaću. Prvu priču objavio je 1928. godine, a prvu pripovetku 1936. god. Njegova dela su prevođena na engleski, nemački, francuski, ruski jezik itd. Pisao je romane, pripovetke, pesme i dela za decu. Dobitnik je brojnih priznanja a bio je član SANU i Akademije nauka i umetnosti Socijalističke Republike BiH.

Mehmed Meša Selimović

Mehmed Meša Selimović je bio istaknuti pisac iz Bosne i Hercegovine, koji je stvarao u drugoj polovini XX veka. Njegov najpoznatiji roman je „Derviš i smrt”, a pisao je i pripovetke. Najznačajnije nagrade su mu NIN-ova nagrada, Goranova nagrada, Njegoševa nagrada, nagrada AVNOJ-a, itd.

Safet Zec

Safet Zec je akademski slikar i grafičar, rođen u Rogatici, BiH, 1943. godine. Sedamdesetih godina, Safet Zec je postao jedan od najvećih izlagača poetskog realizma. Dobio je više od 20 nagrada i priznat je na osnovu svog rada. Njegovi radovi se većinom nalaze u evropskim i međunarodnim galerijama, kao i privatnim kolekcijama.

Vladimir Prelog

Vladimir Prelog je bio poznati hemičar, rođen u Sarajevu ali je većinu života proveo naučno angažovan u Hrvatskoj, Čehoslovačkoj i Švajcarskoj. Prelog je sebe deklarisao „građaninom sveta“. Pionir je stereohemijskih istraživanja i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, 1975. godine.

Danis Tanović

Danis Tanović je bosanskohercegovački režiser i scenarista. Film „Ničija zemlja”je režirao 2001. godine. Film je ukupno osvojio 42 nagrade, između ostalog i Oskara Američke filmske za najbolji strani film. Novi film „Epizoda u životu berača željeza” osvojio je nagradu Srebrni medved - Grand pri žirija na Berlinskom filmskom festival 2013. godine.

Goran Bregović

Goran Bregović je muzičar i tekstopisac, rođen u Sarajevu. Danas je i vođa Orkestra za svadbe i sahrane. Bio je vođa i jedini stalni član grupe Bijelo dugme, jedne od najpopularnijih rok grupa u tadašnjoj Jugoslaviji krajem 1970-ih i polovinom 1980-ih godina. Poznat je i po komponovanju muzike za filmove Emira Kusturice.

Zdravko Čolić

Zdravko Čolić – Čola je pop pevač koji je popularan na celoj teritoriji bivše Jugoslavije. Karijeru je započeo 1968.godine u grupi Mladi i lepi, a 1972. godine počinje njegova solo karijera. Objavio je 13 studijskih albuma i 20 singlova, u periodu od 1975. do 2010. godine, a u pripremi je novi album.

Branko Đurić

Branko Đurić, poznat i kao Đuro, rođen je u Sarajevu i jedan je od najprepoznatljivih bosanskih glumaca - komičara, režisera i dramskih pisaca. Slavu u bivšoj Jugoslaviji je stekao serijom Top lista nadrealista. Pored mnogobrojnih glumačkih uloga u domaćim i inostranim filmovima, Đuro ima i svoj bend Bombaj štampa.

Momčilo Momo Kapor

Momčilo Momo Kapor je bio slikar, književnik, novinar, član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. U čast ovog ekstraordinarnog umetnika osnovana je Zadužbina kao i festival Momin krug. Takođe, nagrada „Momo Kapor“ se dodeljuje naizmenično za doprinose u književnosti i likovnoj umetnosti.

Emir Kusturica

Emir Kusturica je reditelj, bavi se pisanjem i gitarista je u grupi „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“. Dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, nosilac je „ordena Viteza reda umetnosti i književnosti“ i Nacionalni ambasador UNICEF-a u Srbiji. Osnovao je Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf.