Crna Gora

Crna Gora

13.812 km²
625.266
Podgorica
+382
Euro (€)
GTM+1, GTM+2
Crnogorski
.me

Regioni i gradovi

O DRŽAVI

Crna Gora leži na obali Jadranskog mora u jugoistočnoj Evropi i prostire se na 13.812 km2. Obala Crne Gore zauzima 294 km i sadrži 117 plaža ukupne dužine 73 km. Crna Gora graniči se na istoku i severoistoku sa Srbijom, na zapadu i severozapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, na jugoistoku sa Albanijom, a na jugozapadu je od Italije deli Jadransko more. Najviši vrh Crne Gore je Zla Kolata na Prokletijama i nalazi se na nadmorskoj visini od 2534 m.

KONGRESNI KAPACITETI

Smeštena na obali Jadranskog mora, Crna Gora je destinacija koja se ubrzano razvija a ipak nudi vrhunske i raznovrsne proizvode, kako za odmore na plaži tako i za organizovanje MICE događaja. Ljubiteljima prirode Crna Gora nudi nezaboravna i jedinstvena iskustva.Iako mala zemlja, Crna Gora u svojoj ponudi ima odlične kapacitete za održavanje konferencija, podsticajnih i tim bilding aktivnosti.Najpoznatija kongresne destinacije Crne Gore su svakako Budva sa Bečićima, Podgorica, Ulcinj i Bar.

NAJVEĆI KONGRESNI KAPACITET

Hotel Splendid Conference & Spa Resort ***** / Budva, Crna Gora / Broj konferencijskih sala: 9 / Kapacitet najveće sale: 782 mesta

UKUPNI KAPACITETI

Ukupni smeštajni kapaciteti prema kategorizaciji hotela (5, 4, 3 i 2 zvezdice) ove destinacije prikazani su u priloženoj tabeli:

Hotela
Soba
Ležajeva
ICCA STATISTIČKI IZVEŠTAJ

Statistički izveštaj međunarodnog kongresnog udruženja (ICCA)

2012 2013 2015 2016
Rang 85 95 98 92
Broj međunarodnih kongresa 8 7 6 8

MEĐUNARODNI KONGRESI I KONFERENCIJE

Konferencija američke vojske i crnogorske vojske - USEUCOM 2012 (250 učesnika)Konferencija o energetskoj efikasnosti 2012 (250-300 učesnika)DRV - Godišnji kongres Nemačkog turističkog udruženja,2012., Budva (800 - 1.000 učesnika)

MEĐUNARODNI SAJMOVI

POZNATE LIČNOSTI

Petar II Petrović Njegoš

Petar II Petrović Njegoš je bio jedan od najvećih srpskih pesnika, vladar Crne Gore i vladika. Njegova najpoznatija dela su „Gorski vijenac“, „Luča mikrokozma“ i „Lažni car Šćepan Mali“. Godine 1833. je zavladičen u Sankt Peterburgu, i postaje verski i svetovni poglavar srpskog naroda u Crnoj Gori. Po želji sahranjen je na Lovćenu, gde se danas i nalazi Njegošev mauzolej.

Mirko Kovač

Mirko Kovač je savremeni crnogorski književnik, autor više romana, zbirki pripovetki, eseja, TV-drama i filmskih scenarija. Njegova prva knjiga proze „Gubilište” (1962. god.) doživljava političku i ideološku osudu. Još neka od njegovih dela su „Moja sestra Elida“, „Životopis Malvine Trifković“ i dr. Krajem 1980-ih godina je emigrirao u Hrvatsku, gde i danas živi.

Milutin Mima Karadžić

Milutin Mima Karadžić je srpski i crnogorski glumac i producent. Ostvario je veliki broj uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Prvi put debituje 1975. godine na filmu „Sinovi”. Kao producent iza sebe ima dosta filmova, a jedna od poslednjih serija je „Budva na pjenu od mora”. Stalni je član Pozorišta Atelje 212 od 1986. godine.

Časlav Pejović

Časlav Pejović je rođen u Crnoj Gori, tadašnjoj Jugoslaviji, a već oko 20 godina živi u Japanu. Profesor je na prestižnom Univerzitetu Kjušu, u Japanu, gde u okviru pravnog fakulteta predaje međunarodno pomorsko pravo. Prof. Pejović je priznati i uvaženi profesor, a autor je i mnogih knjiga iz oblasti prava.

Milo Milunović

Milo Milunović je bio crnogorski slikar i likovni kritičar. Studirao je u Firenci i Parizu. Prvi put je samostalno izlagao 1918. godine. Jedan je od osnivača i prvih nastavnika Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, a od 1958. godine redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Živeo je u Parizu, Zagrebu, Cetinju i Beogradu, gde ostaje do kraja života.

Mihailo Lalić

Mihailo Lalić je bio poznati književnik, jedan od najvećih pisaca Crne Gore. Započeo je knjigom pesama Stazama slobode (1948. god.), ali se brzo okrenuo prozi, koja će postati isključiva forma umetničkog sagledavanja vremena, događaja i ljudskih sudbina. Prvi je dobitnik „Njegoševe nagrade“ 1963. godine za roman „Lelejska gora“.